اورست در کدام کشور است؟
کوه اورست یا بام جهان در جنوب آسیا قرار گرفته و مرز طبیعی بین کشور چین و نپال محسوب می شود. اورست بلندترین نقطه رشته کوه های هیمالیا است. وضعیت آب و هوایی سخت کوه اورست سبب شده تا تنها کوهنوردان خاصی به سراغ فتح آن بروند. قله های کوه اورست بیشترین ارتفاع از سطح آب های آزاد را دارند. این کوه دارای دو مسیر اصلی صعود است. مورد اول در دامنه جنوبی در نپال و دیگری مربوط به دامنه شمالی در تبت است. معمولاً مسیر جنوبی آسانتر بوده و طرفداران بیشتری دارد. ادموند هیلاری و تنزینگ نورگای مسیر جنوبی را برای صعود اورست انتخاب کردند. معمولاً در طول ماه می و پیش از تابستان بهترین زمان اعزام به تور نپال است. در این دوره سرعت بادی که از سوی شمال می وزد، کمتر است. بادهای موسمی در ماه های سپتامبر و اکتبر معمولاً تندتر هستند.
منطقه مرگ اورست
در صورتی که به عنوان یک کوهنورد علاقه دارید تا به بلندترین قله کوه اورست یعنی ارتفاع 8848 متری از سطح دریا برسید بهتر است در مورد منطقه مرگ بیشتر بدانید. منطقه مرگ شامل ارتفاع بالای 8 هزار متر می شود. در این منطقه اکسیژن بسیار کم است. بدن انسان دقیقه به دقیقه و سلول به سلول شروع به مردن می کند. در واقع ممکن است مغز و ریه های کوهنوردان به طور طبیعی تغذیه نشوند و به اصطلاح گرسنه بمانند. به این ترتیب خطر حمله قلبی و سکته مغزی بیشتر می شود. این رویکرد سبب می شود تا سرعت هوشیاری مختل شود. در سال 2019 حدود 19 نفر در این منطقه جان خود را از دست دادند. در واقع در ارتفاعات بالا سطح اکسیژن حدود 40 درصد کمتر خواهد بود. با کاهش اکسیژن ضربان قلب به 140 ضربه در دقیقه افزایش می یابد و این موضوع خطر حمله قلبی را بیشتر می کند.
عجایب کوه اورست
- اولین و شاید عجیب ترین نکته در مورد اورست این است که این کوه، بلندترین کوه روی زمین نیست. البته قله اورست بیشترین ارتفاع از سطح دریا را دارد اما اگر از پایه تا قله اندازه گیری صورت بگیرد، Mauna Kea که مربوط به جزیره هاوایی است بلندتر خواهد بود. Mauna Kea حدوداً 60004 متر زیر اقیانوس آرام قرار گرفته است.
- هنوز بحث بر سر ارتفاع دقیق کوه اورست وجود دارد. بررسی های اولیه ارتفاع این کوه را 8848 متر اعلام کرده اند اما در سال های بعد شاهد رقم های حدوداً بالاتری بودیم.
- تصور اینکه رشد کوه اورست متوقف شده است به کل اشتباه است. قد این کوه متوقف نمی شود و رشد خود را خواهد داشت. اما معمولاً این رشد در طول یک الی چهار سال قابل اندازه گیری است.
- سرعت باد در این منطقه به 200 کیلومتر در ساعت نیز رسیده است. اورست نزدیک به مرز استراتوسفر قرار داد. این کوه در معرض بادهای سریع و یخبندان بوده و سرعت آن 280 کیلومتر در ساعت در سال 2004 به ثبت رسیده است.
- بدن انسان در قله اورست شروع به مرگ می کند. سلول های بدن در ارتفاع بالای 8 هزار متر، اکسیژن لازم را دریافت نمی کنند و این موضوع در کنار سرمای شدید منفی 50 درجه سانتیگراد در نهایت ممکن است منجر به مرگ انسان شود.
- یک زوج نپالی به نام های مونی و پم مراسم ازدواج خود را در بالای قله اورست به مدت 10 دقیقه برگزار کردند.
- یک عنکبوت جهنده هیمالیا در ارتفاعات 6700 متری اورست زندگی می کند و گویا از ساکنان دائمی این منطقه است.
- اجساد مرده در اورست به عنوان علامت مسیر برای کوهنوردان استفاده می شوند. پوتین سبزه که مربوط به تسوانگ پالجور است از نشانه های بسیار مشهور در مسیر این کوه است.
نوک قله اورست
نوک قله اورست مربوط به بخش تروپوسفر از جو زمین است. تروپوسفر مربوط به وزش بادهای شدید است. سرعت باد در نوک قله به 285 کیلومتر بر ساعت نیز می رسد. این سطح وزش باد سبب کاهش فشار هوا و سطح اکسیژن می شود. تصویری از نوک قله اورست ثبت شده است که گردی زمین را به خوبی نشان می دهد.
ارتفاع اورست و دماوند
بر طبق اندازه گیری های دقیق صورت گرفته، ارتفاع اورست 8848.86 متر تخمین زده شده است البته بررسی ها حاکی از افزایش یک اینچ در هر 4 سال برای این کوه است. این کوه به واسطه برخورد. بین صفحات اوراسیا و هند شکل گرفته و عمر آن بیش از 50 سال است. کوه دماوند در بخش مرکزی رشته کوه البرز و همینطور جنوب دریای خزر قرار گرفته است. این کوه به واسطه تقسیمات کشوری در استان مازندران قرار دارد. طبق بررسی های صورت گرفته از سوی پایگاه ملی داده های علوم زمین ایران، ارتفاع کوه دماوند 5670 متر اعلام شده است. این کوه رتبه 12 در لیست بلندترین قله های دنیا از نظر ارتفاع نسبی را دارد.
فاجعه کوه اورست
وقتی صحبت از فاجعه کوه اورست است معمولاً اتفاقات مربوط به تاریخ 20 و 21 اردیبهشت سال 1375 باز می گردد. در این تاریخ هشت نفر از کوهنوردان پس از صعود به قله کوه، در حین فرود گرفتار کولاک شده و جان خود را از دست دادند. از سوی دیگر کشته شدن 16 نفر به واسطه ریزش بهمن در سال 2014 نیز از فواجع محسوب می شود. در سال 2015، 18 نفر به واسطه وقوع زلزله و ریزش بهمن جان خود را از دست دادند. این اتفاق در کشور نپال رخ داده است.
جمع بندی
در این مقاله در مورد بلندترین کوه دنیا و قله آن، ارتفاع و همینطور مسیرهای صعود به قله اشاره شد. از سوی دیگر نقطه مرگ اورست معرفی شد و اتفاقات عجیبی که در مسیر این کوه رخ داده نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. کوه اورست به واسطه موقعیت آب و هوایی سختی که دارد پیشنهاد عمومی برای کوهنوردی نخواهد بود و تنها کسانی که به همه جزییات در این زمینه آگاه هستند اقدام به فتح قله اورست می کنند. خوشبختانه در سال های اخیر اتفاقات منجر به مرگ مربوط به کوه کمتر رخ داده است و شرایط بهتری دیده می شود. امیدواریم که از خواندن این نوشته لذت برده و برایتان مفید بوده باشد.
بدون دیدگاه